|
forum.ratbv.ro Regia Autonoma de Transport Brasov
|
| Subiectul anterior :: Subiectul următor |
| Autor |
Mesaj |
Ionescu Moderator

Data înscrierii: 17/Apr/2007 Mesaje: 195
|
Trimis: Joi Feb 18, 2010 4:09 pm Titlul subiectului: Dotarea tehnica a RAT - constatari si propuneri |
|
|
Cum se stie, RAT are mai multe tipuri de autobuze si troleibuze, precum si alte vehicule, de tractare, etc...
Aici se pot discuta chestiuni tehnice, se pot propune tipuri de vehicule, se poate discuta despre parerea voastra cu privire la starea parcului auto.
Un prin exemplu este dat de forumistul: Dr2005
| Citat: | | ... si, la ritmul actual, intr-un an, doi scapam si de MAZuri la ritmul in care se defecteaza. Dup MAZuri ma indoiesc ca o sa planga cineva, dar ce facem cu restul? |
Poate ne da si niste detalii despre cate autobuze MAZ sunt trase pe dreapta, ce probleme tehnice au, care e ritmul de uzura la cati km si in cati ani. Asteptam o analiza pertinenta de la userul Dr2005, precum si de la cei ce detin mai multe informatii, unde util ar fi sa ne arate si sursa.
Eu stiu despre autobuzele MAZ ca au venit incepand cu 2002-2003, ca au motoare Mercedes unele cu tractiune manuala, celelalte cu tractiune automata cu trei trepte, ca ar avea ABS si retarder...
Interiorul e cam nereusit, de tip mai vechi si simplu, cu scaune de plastic, care nu sunt prea confortabile, sau tapitate.
V-as intreba daca vreti un subiect mai mare separat pentru partea tehnica, cu topice separate pentru fiecare tip de autobuz in parte, sau daca ramine varianta asta. _________________ 1 (0730-1930 2/h) BARTOLOMEU
1, 5, 6, 8N/NOUA, 51N/INVATATORILOR (2400-0530 1/h)
23(B), 32 TROLEE
7, 30 (3-4/h)
12, 14(B) PE TOCILE
3, 5B, 10 inchise.
Ultima modificare efectuată de către Ionescu la Dum Mar 21, 2010 11:12 pm, modificat de 1 dată în total |
|
| Sus |
|
 |
Dr2005
Data înscrierii: 17/Apr/2007 Mesaje: 72 Locație: Bucuresti, sector 6, Drumul Taberei
|
Trimis: Mie Mar 17, 2010 12:44 am Titlul subiectului: Re: Dotarea tehnica a RAT - constatari si propuneri |
|
|
| Ionescu a scris: | | Poate ne da si niste detalii despre cate autobuze MAZ sunt trase pe dreapta |
Cel putin #630 este descompletat (fiind refacut doar dpdv estetic dupa ce poza a ajuns pe net: http://forum.transira.ro/viewtopic.php?p=109111&highlight=630#109111 )
| Ionescu a scris: | | Eu stiu despre autobuzele MAZ ca au venit incepand cu 2002-2003, ca au motoare Mercedes unele cu tractiune manuala, celelalte cu tractiune automata cu trei trepte, ca ar avea ABS si retarder... |
Mda, la cum merg putem spune ca sunt cu tractiune manuala, desi tractiunea o face motorul Diesel, legat de osia motoare printr-o transmisie. Caracteristica de tractiune a motorului Diesel face necesara prezenta unei cutii de viteze... schimbarea dintr-o viteza in alta se face fie manual (schimbator de viteze... la masinile mai vechi (Dac 112UDM) erau parghii pe sub autobuz de la sofer pana la cutie, probabil asa e si la MAZ) sau automat. _________________ Tramvaie |
|
| Sus |
|
 |
Ionescu Moderator

|
Trimis: Mie Mar 17, 2010 2:37 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Am gresit, ma refeream la cutie de viteze manuala... Era o chestiune de oboseala. |
|
| Sus |
|
 |
Ionescu Moderator

|
Trimis: Sâm Mar 20, 2010 8:57 pm Titlul subiectului: Modele de autobuze |
|
|
Cautind pe internet am gasit un site foarte atractiv, amuzant si placut, precum si extrem de util.
Este situl fabricii de autobuze, autocare, etc. Solaris din Polonia.
Postez aici cateva informatii despre modelele vazute acolo. Cred ca un autobuz foarte bun pentru Bv, ecologic (dar al carui pret nu il cunosc) este Solaris Urbino Hybrid 18. Este un autobuz articulat cu motor diesel si un motor electric pe baterii. Cateva spicuiri din caracteristicile masinii:
In efortul lor de a reduce impactul asupra mediului inconjurator, dar si cu gandul la bugetul operatorului de transport, inginerii de la Uzina de Autobuze si Autocare Solaris au creat un model de autobuz bazat pe flosirea ideii de tractiune cu putere hibrida. Solaris Urbino 18 reprezinta liderul de noutate si de protectie a mediului, din familia autobuzelor Urbino... Consumul de carburant este redus cu 22-24%, fapt care conduce la scaderea costurilor de operare...
...
Ecologie: Emisiile produse de Solaris Urbino Hybrid 18 sunt foarte scazute, dupa cum urmeaza: cu pana la 25.3% mai putin dioxid de carbon, cu pana la 31.8% mai putin hidruri, cu pana la 56.4% mai putin monoxid de carbon, cu pana la 78.1% mai putine emisii de particule.
Acest autobuz a fost in teste si la Bucuresti:
Un alt autobuz foarte bun pentru Centrul Vechi, sau pentru liniile de midibuze, in general, este Solaris Alpino:
Pentru mai multe informatii si chiar pentru petrecerea unui timp placut pe un site fain: www.solarisbus.pl/en/ Pozele sunt preluate de pe acelasi site. _________________ 1 (0730-1930 2/h) BARTOLOMEU
23(B), 32 TROLEE
7, 30 (3-4/h)
12, 14(B) PE TOCILE
3, 5B, 10 inchise.
Ultima modificare efectuată de către Ionescu la Dum Mar 21, 2010 11:12 pm, modificat de 1 dată în total |
|
| Sus |
|
 |
Ionescu Moderator

|
Trimis: Sâm Mar 20, 2010 9:30 pm Titlul subiectului: |
|
|
Si uzinele MAN au produs un frate mai tinar al lui MAN Lion de la Brasov si anume: MAN Lion's City Hybrid
Cateva precizari de pe site: ...MAN Lion's City Hybrid profita de pe urma frinarilor si a opririlor dese pe care masina le efectueaza in timpul seriviciului. Autobuzul hibrid transforma energia captata la frinare in electricitate care apoi este folosita drept singura sursa de putere utilizata la plecarea de loc. Astfel, pasagerii sunt scutiti de emisii si de zgomot si mai mult se economisesc resurse si se polueaza mai putin. Prototipurile aflate deja in teste in servicii regulate de transport, au demonstrat o reducere a consumului de carburant cu pana la 30% fata de autobuzele conventionale... Autobuzele [...] pot folosi a doua generatie de carburanti bio, ceea ce conduce la reducerea a 10 tone de gaze cu efect de sera pe an, la o rulare medie de 60.000 km pe an...
Caracteristici pe scurt:
- consum mai mic cu pana la 30%
- aerodinamica optima datorita designului nou bazat pe criterii de eficienta
- economisirea de resurse
- Acumulatori care se reincarca cu energie produsa prin franare, ce nu necesita intretinere. Durata de viata a acumulatorilor = durata de viata a vechiculului.
- Se preteaza la consumul de bio carburanti de ultima generatie.
URL: http://www.man-mn.com/en/Products_and_solutions/Products_and_solutions.jsp
MAN mai producea si autobuze pe gaz. In postarea urmatoare arat cateva poze din anii 2008, 2009, cu astfel de autobuze in Groningen NL. _________________ 1 (0730-1930 2/h) BARTOLOMEU
23(B), 32 TROLEE
7, 30 (3-4/h)
12, 14(B) PE TOCILE
3, 5B, 10 inchise.
Ultima modificare efectuată de către Ionescu la Dum Mar 21, 2010 11:13 pm, modificat de 1 dată în total |
|
| Sus |
|
 |
Ionescu Moderator

|
Trimis: Sâm Mar 20, 2010 10:02 pm Titlul subiectului: |
|
|
O schema a autobuzelor MAN pe biogaz:
(de pe busworld.org)
Cateva poze (autobuzele circulau sub operatorul Arriva):
(de pe flickr)
Autobuzele au circulat in Groningen intre 2007 si 2009. Acum nu stiu pe unde sunt, pentru ca operatorul de transport s-a schimbat in oras, in decembrie 2009. _________________ 1 (0730-1930 2/h) BARTOLOMEU
23(B), 32 TROLEE
7, 30 (3-4/h)
12, 14(B) PE TOCILE
3, 5B, 10 inchise.
Ultima modificare efectuată de către Ionescu la Dum Mar 21, 2010 11:13 pm, modificat de 1 dată în total |
|
| Sus |
|
 |
Pok
Data înscrierii: 24/Apr/2009 Mesaje: 18
|
Trimis: Dum Mar 21, 2010 9:36 pm Titlul subiectului: |
|
|
Propuneri interesante... dar să numești un autobuz, chiar extra-optimizat, ca fiind ecologic, este un fel de PR-speach (reclamă). Cu siguranță un autobuz capabil să re-utilizeze energia de frânare este de preferat unui autobuz „clasic”. Dar un astfel de autobuz se pretează pentru linii cu un grad redus de utilizare, frecvență redusă și care sunt susceptibile a suferi modificări dese de traseu. În rest transportul pur electric este de preferat - după părerea mea. Totuși o reducere a poluării din oraș cu 30% față de 100% nu este o rezolvare a problemei, este cel mult un pas înainte.
Dar nu numai vehiculul este de vină: dacă umplem orașul de sensuri giratorii și de obstacole de limitare a vitezei cea ce duce la un parcurs plin de frânări și accelerări pentru toate vehiculele aflate în circulație vom obține exact mizeria care este acum orașul Brașov. Tocmai m-am întors dintr-o plimbare din oraș... este pur și simplu groaznic: după 6 ani de așa zise modernizări orașul este mai poluat și mai murdar ca nici o dată. La tot pasul dai peste surse sigure de poluare cu praf și mizerie.
Oricum contrastând primitivismul în gândirea „edililor” și dobitocia cu care se proiectează, darmite se execută „modernizările” din oraș cu propunerile tale nu pot decât să mă gândesc că cele din urmă sunt total degeaba; n-au nici o șansă de a fi măcar luate în calcul. |
|
| Sus |
|
 |
Ionescu Moderator

|
Trimis: Dum Mar 21, 2010 10:14 pm Titlul subiectului: |
|
|
Fiindca tot mi-am adus aminte de MAN, cateva imagini interesante chiar de pe site-ul fabricantului.
Mai intai, autobuzele comandate la Paris (Euro 4):
O solutie interesanta pentru transportul de capacitate o da omnibuzul (??), adica acel autobuz "double-decker". Am pus semnul intrebarii, pentru ca nu sunt sigur ca cei doi termeni semnifica acelasi lucru.
Acum, nu am crezut in aceste masini pana nu le-am "incercat" singur. Surprinzator, sunt o solutie buna pentru transportul unui numar semnificativ de persoane. Sus nu se sta in picioare, insa sunt multe locuri in sezut. In restul Europei, cum toata lumea stie, masinile astea sunt folosite pentru transport de agrement. De ce nu ar fi si o solutie de transport in comun, impreuna cu masinile articulate?
De exemplu MAN, a produs o serie intreaga de astfel de autobuze pentru transport in Berlin si mai nou (am citit pe un site), in Dubai.
Se pare ca pretul pentru 200 de astfel de autobuze a fost de 80 milioane de euro, adica 400 kE bucata... |
|
| Sus |
|
 |
Ionescu Moderator

|
Trimis: Dum Mar 21, 2010 10:50 pm Titlul subiectului: Double-decker in Londra |
|
|
 _________________ 1 (0730-1930 2/h) BARTOLOMEU
23(B), 32 TROLEE
7, 30 (3-4/h)
12, 14(B) PE TOCILE
3, 5B, 10 inchise. |
|
| Sus |
|
 |
Ionescu Moderator

|
Trimis: Vin Iun 04, 2010 8:44 pm Titlul subiectului: Variante de troleibuze |
|
|
De pe TRAMCLUB:
http://tramclub.org/viewtopic.php?t=12944&highlight=
| Citat: | Asus
MesajTrimis: Mie 02 Iun 2010 1:28 am Titlul subiectului: Troleibuze Bogdan-Ucraina
http://luaz.com/trolleybuses.php#t
Acestea sunt produse in cinci modele dupa cum urmeaza 2 modele de 10620 mm(10,6m), (diferenta constand in numarul de usi), 1 model T70 115 de 12 m, apoi in varianta de 15m T80 110 si bineinteles si o varianta de 18,75m articulat T90 110.
Pentru a putea intra pe piata europeana ucranieinii s-au aliat cu cehii de la Cegelec. Primul model realizat impreuna se numeste Cegelec BogdanT701AC in varianta de 12 M, prezent decurand in probe in Ostrava-Cehia.
http://mhd-ostrava.cz/index.php?s=bohdant701_15
Personal pentru zone cu strazi inguste modelul de 10 metri este extrem de binevenit. As prefera in Brasov pe linia 51, 52 si 50 un astfel de troleibuz decat un BMC. Mai multe poze aici: http://forum.proautobus.com/lofiversion/index.php/t58.html
http://transphoto.ru/articles/1753/
|
De pe forum.proautobus.com:
 _________________ 1 (0730-1930 2/h) BARTOLOMEU
23(B), 32 TROLEE
7, 30 (3-4/h)
12, 14(B) PE TOCILE
3, 5B, 10 inchise. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
|
|